zondag 1 augustus 2010

Facebook

Toen ik het idee vatte om te gaan bloggen over SL leek het me ook grappig een profiel voor Dionysos aan te maken op social media sites zoals Hyves, Twitter en Facebook. En zodoende ook buiten de muren van Second Life mijn alter ego wat leven in te blazen.

Uiteraard was ik niet de eerste die dit idee had. Op Hyves vond ik al snel de groep SecondHyve, een community voor SL-residents-only. Op Twitter leken de SL-inwoners nog iets minder actief en vond ik slechts hier en daar een verdwaalde avatar. Maar op Facebook is SL helemaal hot en barst het van de virtuele identiteiten en SL-groepen.

100+
Na mijn Facebook account te hebben aangemaakt stuurde ik een 1e friendship request naar een dame die ook in mijn Hyves vriendenlijst stond... Zij was nog maar net actief op Facebook en had tot mijn verbazing al ruim 200 vrienden ... En vanaf dat moment regende het ook bij mij dagelijks 'friendship requests'. Daar waar ik in het begin nog even checkte wie er tot mijn Facebook-vriendenkring wilde behoren ging ik al snel over op blind accepteren. En ook ik had binnen de kortse keren meer dan 100 ‘avatar-vrienden’.
Vooral Avatars die iets te marketen hebben (een SL-event onder aandacht brengen, spullen verkopen via hun winkel, etc.) zijn actief in het ‘vrienden maken’. Maar binnen de SL-community op Facebook is er ook een soort mechanisme werkzaam waarbij zo'n beetje iedereen iedereen als vriend toevoegt!??!?!. Dus wil je meer vrienden? Een middagje serieus op vriendenjacht en je hebt er zo 1000 te pakken. Het aantal vrienden (of volgers) lijkt haast een nieuw soort statussymbool te worden.

Mijn huidige 'vrienden' op Facebook hebben in elk geval als gemene deler dat ik ze, op één na, geen van alle ken. Ik weet niet wat ze doen, ik weet niet waar ze wonen, ken zelfs hun namen niet… maar het zijn wel 'vrienden'. Eigenlijk voelt mijn vriendenlijst van volslagen vreemden voor mij zelfs een beetje onprettig aan. Het begrip vriendschap lijkt met de komst van social media in elk geval flink uit te hollen...

Zijn de social media niet een beetje aan het doordraaien... ?


Wereldvrede
Zomaar een idee: Wereldwijd zijn er zo'n 7 miljard mensen. Als iedereen nou iedereen als vriend toevoegt hebben we allemaal 7.000.000.000 vrienden. Naast vrede op aarde betekent dat de keuze uit zo'n 20 miljoen verjaardagen per dag... En als al deze vrienden nou ook nog eens lekker gaan twitteren en dagelijks zo'n 10 tweets posten heb je elke dag 70 miljard berichten om te volgen... Nooit meer een moment van verveling, Mooi toch!? ;-)

0 reacties: