woensdag 2 juni 2010

Drama: een 'stappenplan'

Zoals al eerder in dit weblog beschreven: Second Life zit vol van drama’s. Deze drama’s blijven lang niet altijd binnen de 'muren' van de virtuele wereld en verplaatsen zich maar al te vaak naar het echte leven. De mechanismen daarachter zijn voorspelbaar. Universeel haast. Je hoeft dan ook geen psycholoog te zijn om het krachtenveld dat drama’s veroorzaakt te herkennen.

Een voorbeeldje van een ‘standaard-SL-drama-scenario’ dat bijna als stappenmodel gebruikt kan worden.

Fase I

Vrouw, begin 40, getrouwd, 2 kinderen, redelijk tot goed huwelijk. Natuurlijk zoals in elke relatie zijn er wel wat kleine scheurtjes, maar is dat niet in bijna elk huwelijk?
Seksueel is het met haar man na bijna 20 jaar huwelijk wel een beetje uitgeblust.


Fase II

Vrouw gaat ter vermaak op Second Life.. Ze leert de wereld kennen, verkent wat, beetje chatten en maakt een mooie avatar. En…… krijgt aandacht. Veel aandacht is flirterig... seksueel geladen. Het bijna gedoofde seks-vlammetje gaat weer wat branden. Het voelt lekker om begeerd te worden. Heel lekker eigenlijk!

Fase III

Na alle verhalen over Slex (Seks in SL) wil ze gewoon eens kijken hoe dat gaat. Niet serieus. Gewoon nieuwsgierig. Maar voor de zekerheid toch op een moment dat haar man niet thuis is. Hij zou het wel eens niet kunnen begrijpen...

Fase IV

Vrouw ontmoet een man op Second Life die ze echt leuk vindt. Het klikt en ze spreken over alles wat hun bezig houdt. Door de anonimiteit in SL durft ze dingen te delen die ze in haar huwelijk niet kan. Haar SL-vriend begrijpt haar in alles… Ze bespreekt zelfs de problemen in haar relatie. Gesprekken worden geleidelijk steeds intiemer. Ze vertelt over seksuele fantasieën die ze nog niet eerder met iemand besproken heeft. De spanning loopt op. Het gedrag achter de PC wordt steeds meer stiekem… Chatlogs worden preventief gewist. Maar het kan allemaal geen kwaad. Het is tenslotte haar 2e leven...

Fase V

Ze had het niet voor mogelijk gehouden maar het is gebeurd: Ze is verliefd! Weliswaar verliefd op een avatar. Maar verliefd is verliefd. Dus vlinders in haar buik… ‘stofjes’ als dopamine en fenylethylamine gieren door het lijf. En ohoho… wat is dat weer lekker na al die jaren. Verslavend lekker. Smaakt naar meer... veel meer. Ook het seksuele vuur brandt weer in volle hevigheid. Ontembaar. Ze wil los. Maar dan ook helemaal los!

Fase VI

De vrouw heeft inmiddels een heftige SL affaire. De seks op Second Life vindt stiekem plaats als haar man er niet is. Haar gevoelsleven is grotendeels verhuisd van Real Life naar Second Life. Ze voelt zich inmiddels een beetje schuldig maar het verstand helpt een handje en weet haar geweten te sussen: Het is maar Second Life… het zijn maar pixels. “What happens in Sl stays in SL. Nobody gets hurt...” Maar ohohoho… was is het lekker.

Fase VII

De man stelt voor in Real Life te ontmoeten. . Ze weet dat dit een gevaarlijke drempel is en houdt het een tijdje af. Maar dat gevaar is juist ook spannend. De verleiding is groot... De nieuwsgierigheid naar de persoon achter de avatar wordt te sterk. Vooruit dan maar: één keer een kop koffie moet kunnen.

Het voorbeeld-scenario hierboven heeft natuurlijk veel overeenkomsten met een flirt op het werk die uit de hand loopt. Alleen door de illusie(!?) van veiligheid die SL biedt zullen mensen eerder verder gaan voordat de alarmbellen gaan klinken. Het is tenslotte niet ‘echt’!

Hoe dit ‘verhaal’ afloopt is eigenlijk al niet meer relevant. De ontmoeting kan uiteraard een grote desillusie worden waarbij het gecreëerde ideaalbeeld wordt doorgeprikt. Even goed kan natuurlijk de vlam in de pan slaan en…
Maar hoe het verhaal ook verder gaat: het fundament voor een stevig RL-drama is gelegd. Want zelfs als de ontmoeting tegenvalt en de echtgenoot er niet achter komt via ‘spannende chatlogs’ of anderszins, dan nog is er een behoorlijke kloof ontstaan. Een geheim in haar relatie en dus ook afstand. De ogenschijnlijk onschuldige vraag:  “en hoe was jouw dag? ” krijgt een andere lading.

Nu beschrijf ik het hele proces hier wellicht wat klinisch. Maar tegelijkertijd begrijp ik de vrouw uit het voorbeeld. In alles. En oordeel daarom ook niet. Het is een fuik waaruit nauwelijks te ontsnappen valt. Wanneer de stofjes eenmaal gaan stromen wordt het verstand 'overruled' en komt het in dienst van het lekkere gevoel. En is er bijna geen weg terug.

En oplossingen…!? Vrij van verlangen gaan leven als monnik in een boeddhistisch klooster? Second Life laten verbieden door de politiek? Allemaal aan de open relatie? Luisteren naar de how-to-live-your-life adviezen van Dr. Phil? Ik weet het niet. Dus zolang er mensen zijn zal er drama zijn… En SL is daartoe een krachtige ‘drama katalysator’.

11 reacties:

Linda zei

Er is naar mijn mening heel makkelijk uit deze "fuik" te ontsnappen.

De eerste fout van de vrouw zit in fase 3: Stiekem iets doen waarvan ze vermoedt dat haar man 't niet zal begrijpen.

De tweede fout zit in fase 4: Iets niet kunnen delen met je RL maar wel met je SL partner geeft aan dat er iets niet goed zit in je relatie.

Fase 5 kan altijd gebeuren. Je kunt verliefd worden in zowel SL als RL. Belangrijk is wat je doet met die gevoelens

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het toverwoord in deze en andere drama's is "eerlijkheid" of het gebrek eraan. Dit kan ook zonder SL heel goed drama opleveren. Ja, SL is makkelijker en mensen zijn eerder open vanwege de anonimiteit. Een willekeurige andere chat of forum kan datzelfde doen.

Dionysos Gandt zei

Thnx voor je reactie Linda.
En ja, je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat in dit 'stappenplan' een zekere mate van oneerlijkheid richting de partner zit. Het is ook niet geschreven in de zin van hoe het een ideale wereld zou horen te werken maar hoe het in de praktijk vaak werkt (ik ben in SL de nodige voorbeelden tegen gekomen...).
En in de praktijk bestaan vrees ik niet zo heel veel relaties die zo goed zijn dat er helemaal geen geheimen meer zijn.
Stel dat de vrouw in fase 3 eigenlijk weet dat haar man het zal afkeuren... maar het toch erg graag wil doen/ervaren... en daar niet direct toestanden mee wil creëren?
En stel dat in geval van eerlijkheid haar man wellicht zou zeggen: "je gaat nu stoppen met al deze flauwekul"...
Ofwel: ik denk dat relaties ingewikkeld blijven zowel wanneer er sprake is van eerlijkheid evenals, zoals dit voorbeeld, bij stiekem gedrag...

Anoniem zei

Gisteren ben ik erachter gekomen dat mijn man op anderhalf jaar een intense relatie heeft met een vrouw uit mexico. Ze zijn iet vaak meer op sl maar mailen elkaar prive. Volgens mijn man moet ik me er niet zo druk om maken. Ze weten alles van elkaar, de meest intieme gevoelens woren gedeeld. Ook is er af en toe sex op afstand. Ik ben er door overdonderd, vind het een vreselijke gedachte en voel me op de 2e plaats gezet. Na 20 jaar huwelijk zit is er best wat sleur en deel je ook niet alle gevoelens meer met elkaar omdat je elkaar goed kent. Mexico is natuurlijk ver weg maat als dit nog langer duurt kan ik me voorstellen dat er een moment komt dat ze elkaar in real life willen ontmoeten. Ons huwelijk is redelijk tot goed en we hebben 2 kinderen.....het liefst zou ik willen dat hij er mee stopt maar dan komt de eerlijkheid om de bocht, hoe kan ik hem nog vertrouwen? onze relatie heeft het afgelopen jaar een boost gehad, volgens hem is dat misschien wel te danken aan zijn relatie met deze vrouw....wordt hier erg onzeker door en krijg mijn gevoelens niet op een rij.....advies?
Verdrietje.

Dionysos Gandt zei

hey 'verdrietje' Dionysos is maar een simpele blogger/observator en als virtuele persoonlijkheid niet de juiste persoon voor adviezen met betrekking tot relaties...
Succes in elk geval bij het zoeken naar de juiste weg om met het 2e leven van je man om te gaan.

Anoniem zei

Tja ik speel nu ook srcond life en heb daar een zeer heftige en vurige relatie mijn vriend weet ervan maar ik betrap me er wel op dat ik elke dag uitkijk om hem weer te zien probleem is dat hij in ny woont en ik dus elke avond tot heel laat achter de laptop zit ivm tijdsverschil maar ik wil niet meer zonder onze afspraakjes

Anoniem zei

ik heb het ook meegemaakt huwelijk
van 30 jaar op de klippn voor een sl avontuur dat uiteindelijk rl is geworden mensen kijk goed uit !!!

Anoniem zei

Ik zit hetzelfde mijn man heeft er al 4 jaar een relatie getrouwd kinderen second life is zn eerste leven geworden. Alleen woont ze in amerika ver weg zegt hij steeds. Hij snapt niet waar ik me druk om maak!! De vonken vliegen eraf. Liefdes verklaringen vliegen over en weer ben hem al maanden aan het vragen ermee te stoppen. Ze praten en spreken elkaar ook via skype whatsapp en dit alles stiekem. Ik ben er zo klaar mee!!! Bah voel me zo voor de gek gehouden en nog steeds. Word er super onzeker van.

Anoniem zei

Hey :) Ik ben een alleenstaande moeder, inmiddels meer dan twee maanden actief in SL.
Ik herken de stappen helaas al te goed, het is zo makkelijk om compleet verliefd te raken op een 'avatar'. Zonder dat je zeker weet hoe en wat zich afspeelt achter het scherm.
SL is een leuke maar gevaarlijke wereld om in te begeven.
Zelf heb ik, hopelijk, een aantal mannen ontmoet waar ik daadwerkelijk om geef. Emoties zijn een (te) sterke rol gaan spelen en vraag me nu af of ik moet compleet moet stoppen.
Het word te intens, ik laat me compleet meeslepen in de aandacht en weet van sommige dat ze echt om me geven en serieus met me willen worden.
Dat was nooit mijn insteek toen ik begon maar heb mijn deel aan drama gehad.
Zit met mijn handen in het haar nu.

Mijn advies aan de dames/heren die met relatie/huwelijk problemen zitten door toedoen van SL: zoek informatie over SL verslaving.
Heb er zelf aardig wat over gelezen en de verhalen zijn choquerend maar geven je meer inzicht.
Heel veel geluk en succes toegewenst!

Anoniem zei

Oh, hier een link waar ik zelf veel aan heb gehad.
Veel verhalen van vrouwen/mannen in dezelfde situatie.

http://imthevilprincess.hubpages.com/hub/SecondLife-addiction

Dionysos Gandt zei

Ha Anoniempjes,

Bedankt voor de reacties. Ik begrijp het allemaal en heb in die zin ook geen oordeel. Het (2e) leven is (ook) wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.

Het risico van verslavingsrisico is bij Second Life inderdaad grootomdat 'spel' de meest sterke behoeften kan invullen: aandacht, erkenning, liefde...

Dus dan is hte niet vreemd dat mensen weer snel een lekker shotje Second Life willen ophalen.

Ik wens jullie allen veel goed en wijsheid toe in zowel 1e als 2e levens! ;-)

Anoniem zei

Sterkte!!!