zaterdag 2 oktober 2010

The Meaning of Second Life

Over de zin van het leven hebben vele filosofen en religieuze stromingen zich het hoofd gebroken. Zonder tot een eensluidend antwoord te komen.
Ook ik heb mezelf geregeld de vraag gesteld wat de zin van het leven is. Een vraag die makkelijker gesteld dan beantwoord is. Voor zover er een 'zin' is heb ik inmiddels niet meer de illusie(?) daar in mijn leven inzicht in te krijgen.

Vaak hoor je dat de zin van het leven de zin is die je er zelf aan geeft. Of dat waar is weet ik niet. Maar dit is natuurlijk wel van toepassing op Second Life. Je kiest immers zelf voor een 2e leven. En je kiest wat je in dat leven al dan wilt doen. Ofwel: de zin van het 2e leven is de zin die de persoon er aan geeft.

Zoveel mensen, zoveel redenen om een tweede leven te leiden... Toch zijn er wel wat meer algemene beweegredenen  te herkennen die mensen naar Second Life brengen. Zonder volledigheid na te streven hier een paar 'zingevingen':

Vermaak
SL is tot op zekere hoogte goed vergelijkbaar met chat-boxen waarbij het beeld voor een extra dimensie zorgt. Veel SL-bewoners leven hun SL dan ook primair ter vermaak. Naast chatten kun je spelletjes doen, rondhangen, muziek luisteren, etc. etc. Kortom SL als aangenaam tijdverdrijf.

Seks
Seksuele energie is misschien wel de sterkste energie die bestaat !? Seks is in Second Life duidelijk een van de belangrijkste drijfveren en nauwelijks weg te denken. Seks zit voor een groot deel tussen de oren en 'werkt' daarom ook in een virtuele wereld als SL. Daarbij is seksualiteit omgeven door taboes, remmingen en verborgen/onbegrepen verlangens. In een relatief anonieme omgeving als SL komen deze los. En hoe......

Fantasie
Je kunt in SL zijn wie of wat je wilt zijn. Engel, Zeermeermin, Vampier, wat dan ook... De ideale omgeving dus om je fantasieën te leven en daar op een creatieve manier invulling aan te geven. En het (be)leven van de fantasie geeft direct ook een ontsnapping aan het echte leven.

Leren
"Know thyself". Socrates zei het al. SL biedt een omgeving waarin mensen nieuwe dingen in zichzelf kunnen ontdekken. En waar anderen een spiegel daarvoor zijn.
Ook zie je veel SL-ers zich zakelijk ontplooien door winkels te beginnen. Anderen kiezen weer voor de rol van schepper en bouwen mee aan de immense virtuele wereld van SL.

Liefde
Een groot woord... maar misschien is de universele hunkering naar liefde uiteindelijk nog wel het voornaamste wat mensen naar een tweede leven brengt. Zeker wanneer het 'echte leven' hierin niet of onvoldoende voorziet biedt een tweede leven een mooie 2e kans.

Deze 'labels' overlappen elkaar natuurlijk op vele manieren en het één sluit het ander niet uit. Zo kan iemand uit verveling ter vermaak een tweede leven beginnen, zich vervolgens al snel verliezen in alle spannende seksuele uitspattingen en daarbij ondertussen verrassende inzichten opdoen over zichzelf. En wie weet onderweg in SL zelfs de liefde vinden!?

1 reacties:

Anoniem zei

Interesting stuff! Maybe a virtual second life wóúld have been better ;-)

Your philosophical insights are pleasant mindfood, as always.

O.