maandag 26 april 2010

Waar zijn de negers?

In Second Life is er qua typen avatars van alles te vinden: Er zijn mannen, vrouwen, vampieren, furry's, elven, neko's, she-males, draken, zeemeerminnen, etc. etc.

Maar als 'newbie' valt het direct op: Je ziet in heel Second Life bijna geen negers... En als er iets in de richting gaat is het vaak overduidelijk een lichtgekleurde variant. Echt 'zwarte' avatars zijn haast op 1 hand te tellen… Vreemd! Second Life is immers een wereldwijde community.. waar je eigenlijk ook een afspiegeling van deze wereldbevolking zou verwachten.

De vraag is dus: Waarom ontbreekt de negroïde mens in SL? Voelt deze zich niet thuis in een digitale wereld? Hebben die hun handen vol aan hun First Life? Of zijn er wel negers actief maar kiezen die voor een meer blanke avatar? (zoals Aziaten vaak de voorkeur geven aan een meer westerse look en de spleetogen inruilen voor wat een wat meer opengeklapte variant) Is er mogelijk een soort racisme in SL? En waarom kiest bijna niemand van het blanke ras voor een negroïde avatar terwijl bijvoorbeeld wel 1 op de 4 mannen ervoor kiest als vrouw door SL te gaan?

Veel vragen... weinig antwoorden.. Maar opvallend is het wel.
Waar zijn de negers? Ik heb werkelijk geen idee.

2 reacties:

Madame zei

Goh, ik was alweer helemaal vergeten dat ik ook een poosje heb lopen denken over deze vraag, ergens in het begin van mijn tweede leven.

Ik denk dat het mij opviel toen ik voor het eerst serieus op zoek ging naar een skin. In bijna alle skinshops kan je roomwitte tot diepgebruinde velletjes aanschaffen, maar een mooie negerinnenhuid is in de gemiddelde skinshop niet te koop. Ik heb in die tijd wel enkele shops gevonden die specialiseerd zijn in de zwarte mens, één skinshop en twee haarshops. De skinshop verkocht alleen vrouwenskins. Nou ben ik verder niet speciaal op zoek gegaan naar een huidje voor de negroïde man, dus misschien worden ze wel verkocht maar weet ik er gewoon niks van.
Wel ben ik een keer met een zwarte man in contact gekomen, en toen het ijs eenmaal een beetje gebroken was, kon ik het niet laten om over zijn skin te beginnen en te vragen waarom hij voor een zwarte skin gekozen had in deze o zo witte wereld. Hij vertelde me dat hij in RL ook zwart is en dat hij zich van binnen ook zwart voelt en er gewoon moeite mee had om tegen zichzelf aan te kijken als een avatar met een witte skin. Hij heeft toen speciaal een zwarte skin laten maken door een bevriend designer.

Toen ik mode ging maken in SL heb ik er bewust voor gekozen om niet voor slechts witte modellen te kiezen om de kleding te laten showen. Behalve dat bepaalde kleding gewoon prachtig draagt op een donkere huid, heeft ook de ondervertegenwoordiging van zwarte avatars in SL een rol gespeeld bij het maken van die keuze.

Maar het gekke is... op een bepaalde manier stompt SL ook af. Waar je je in het begin nog over verwonderd wordt in de loop der tijd heel gewoon Ik heb me al twee jaar niet meer afgevraagd waarom er zo weinig zwarte mensen zijn in SL, terwijl dat toch een interessante vraag is. Ik ben er gewoon aan gewend geraakt dat het een witte Barbie wereld is maar een heel enkele keer voor komt dat je een zwarte avatar treft.

Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het verschijnsel 'dik'. Een enkele keer tref je wel eens een dikke man, maar niet vaak. Een dikke vrouw is helemaal een bijzonderheid in SL.

Maar wat ik eigenlijk wou zeggen is: blijf kijken met een open blik! En raak niet afgestompt door wat 'gewoon is in SL' zoals ik. Je doet interessante observaties :)

Dionysos Gandt zei

Thnx voor je reactie Madame.
Het ontbreken van dikke mensen vind ik zelf niet zo vreemd omdat het schoonheidsideaal nu eenmaal slank is. En in een maakbare wereld zoals SL veel zullen kiezen voor het ideaal. De keuze tussen een blanke skin of een zwarte is er voor mijn gevoel een hele andere. Net zoals de één blond haar mooi vindt en de ander rood haar, zo kan ook de skin een persoonlijke voorkeur zijn wat iemand aantrekkelijk vindt. En ik vermoed dat veel mensen beetje bij zichzelf willen blijven. Ik zou me zelf (als man) niet thuis voelen in een vrouwelijke avatar. Zo kan ik me ook voorstellen dat zwarte mensen dat ook niet doen in een blanke skin. En vandaar ook de vraag of de negers er gewoon bijna niet zijn, ofwel 'gekleed' gaan in een blanke avatar...