dinsdag 24 augustus 2010

Seksslavinnen

Een van de 1e dingen die me opvielen in Second Life was de omvang van BDSM.
BDSM in SL is groot... heel groot.
Je moet in Second Life dan ook niet vreemd opkijken om teksten als "owned by my master...”, of "ik wil alleen TPE" (Total Power Exchange) in profielen tegen te komen. Ook lidmaatschappen van groepen* verraden vaak affiniteit met BDSM.
* lidmaatschapen van groepen is standaard zichtbaar in het profiel van een gebruiker tenzij deze ze verbergt.

BDSM in SL beperkt zich dus niet tot speciale adult sims of donkere kelders achteraf… De BDSM-community in SL is zelfs zo groot dat er speciale versies van de SL-software in omloop zijn om goed in de master-slave dynamiek te kunnen voorzien. Je wilt als master tenslotte niet dat de ‘slave’ er zomaar vandoor kan teleporteren.
Naast de groep SL-ers waar de interesse voor BDSM openlijk zichtbaar is zal de groep die er meer heimelijk iets mee heeft waarschijnlijk nog velen malen groter zijn.


Dionysos op slavehunt

Betekenis...
Nu kan de minder open minded lezer wellicht snel een aantal conclusies trekken. Bijvoorbeeld dat SL een omgeving is voor zieke geesten. Het feit dat je daar überhaupt rondloopt zegt voor sommigen al wat...
De werkelijkheid ligt natuurlijk heel wat genuanceerder.

Interessante vraag is dus of de omvang van BDSM in Second Life ook iets zegt over Real Life (RL). Ik denk het wel. De SL-populatie is ongetwijfeld niet representatief voor de mensheid als geheel maar ik verwacht ik dat er ook in het ‘echte leven’ een latent grote interesse is voor BDSM. Het verschil is met name dat Second Life heel wat laagdrempeliger is. Zo is in RL bijvoorbeeld de drempel om een BDSM-club binnen te stappen een stuk groter dan om in Second Life je avatar naar een BDSM-sim te teleporteren. En daar eerst veilig verscholen achter de avatar wat rond te neuzen.

Daarbij zit BDSM, net zoals de verkrachtingsfantasie, veelal in de taboesfeer en wordt er dus niet snel over gepraat. En meer naar binnen gekeerd:  wellicht betreft het ook in de menselijke psyche een gebied waar velen bij zichzelf niet direct aan zullen willen…

Slavinnenoverschot
BDSM is veel breder dan het beeld wat je er als leek van hebt. Er is een veelheid aan vormen en subculturen waarbij de invulling ervan enorm kan verschillen*.
*De wat populistische titel 'seksslavinnen' dekt ook niet de lading in een wereld waar bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen 'subs' (onderdaning) en echte 'slaves'.

Maar los van de uitingsvorm lijkt dominantie veelal het toverwoord: De één wenst te domineren waar de ander het verlangen heeft gedomineerd te worden. It takes two to tango! En hier gaat het direct al een beetje scheef. Wanneer je naar de vrouwelijke gebruikers van SL kijkt komt dominantie maar zelden voor.
Je ziet in SL dan ook een enorm aanbod van potentiële ‘seksslavinnen’. Een man met een beetje intelligentie en inlevingsvermogen kan in SL zonder probleem een harem van seksslavinnen samenstellen. Het aanbod lijkt vele malen groter dan waar in kan worden voorzien. Een SL-Groep als ‘Master wanted’ is een mooie manifestatie van deze (seks)slavinnen smachtend naar een meester.

Ook ik merkte als nieuwkomer al snel het tekort… Ik hoefde in een chat maar een millimeter ruimte te geven om mogelijk een rol van master te kunnen vervullen, of de potentiële (seks)slavin stortte zich met een gulzigheid op me die me nog steeds verbaasd.

Nu lijkt dit overaanbod aan slavinnen wellicht een soort hemel voor dominante en op seks beluste mannen. Alleen maken juist de vele subtiliteiten binnen de relatie Master/Slave dat er bij deze mannen enig IQ/EQ noodzakelijk is. En ik vrees dat het hieraan nogal eens ontbreekt bij mannen van het type “hey, I am going to fuck you”. BDSM in brede betekenis heeft waarschijnlijk ook meer te maken met psychologie dan met seks. En enig inzicht achter de behoefte om gedomineerd te worden lijkt voor een ‘master’ dan toch wel van belang …


In een BDSM Artgallery

Waarom een seksslavin worden?
Het waarom achter de behoefte om (seks)slavin te willen worden  is ook een vraag die mij intrigreert: wat zoeken al deze potentiële seksslavinnen in hun verlangen gedomineerd te worden? Ik ben hier bepaald geen deskundige maar verwacht het voor een groot deel zit in het uit handen geven van controle. Gedomineerd worden betekent dat er macht wordt uitgeoefend. Macht dus. En dat macht erotiseert is bekend en vanuit de evolutietheorie zelfs nuttig. En het uit handen geven van macht kan vrij maken. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de ander…

Ook een vorm van angst lijkt een belangrijke rol te spelen. Angst is op zich zelfstaand geen prettig gevoel. Maar angst gecombineerd met seksuele opwinding is een explosieve cocktail. Een combi met bijhorende hevige orgasmes!?

Ook in mijn SL-vriendenlijst zijn meerdere vrouwen die duidelijk interesse hebben in een ‘slavinnenrol’… Tijd dus voor een rondje over ‘het waarom achter de behoefte om gedomineerd te worden’:
Een vrouw uit mijn contactenlijst kwam met de theorie dat dit verlangen een erfenis is van duizenden jaren onderdrukking van de vrouw. En dat dit in het 'collectief onbewuste' een soort behoefte hieraan heeft achtergelaten...
Maar vaker lijkt het er op dat ook de vrouwen het zelf het eigenlijk niet echt begrijpen. Een andere vrouw uit mijn contactenlijst is die worsteling voorbij en reageerde dan ook pragmatischer: “ik heb het opgegeven om een oorzaak te zoeken naar wat me opwindt, ik beleef het en daarmee klaar”

Veel wijzer heeft mijn vragenrondje mij dus niet gemaakt. En misschien zijn vrouwen wel dermate complexe wezens dat je het begrijpen gewoonweg moet loslaten? Of zoals Oscar Wilde het ooit mooi formuleerde “Vrouwen zijn er om bemind te worden, niet om begrepen te worden”.

3 reacties:

Anoniem zei

Met veel plezier dit artikel gelezen...het iz udd het meest optimale gevoel voor mij...ds angst en macht zorgt vr ultiem genot.....

Anoniem zei

Een niet aangetipte reden voor de relatieve omvang van de d/s en bdsm communities in sl in vergelijking met de werkelijkheid is mogelijkheden.

Voor veel mensen zijn er grote mentale en/of fysieke problemen die het aangaan van een dergelijke relatie (vrijwel) onmogelijk maken.
Paranoia, lichamelijke handicaps, etc. etc. spelen daarbij een grote rol (iemand met 2 kapotte knieschijven kan niet uren gehurkt voor haar meesteres zitten bijvoorbeeld, iemand met een hernia zal zich niet door een bondage meester laten ketenen of binden, iemand met sterke paranoia kan het vertrouwen in een ander niet opbrengen dat nodig is om een d/s relatie mogelijk te maken, de totale overgave van lichaam (en tot op zekere mate geest) aan een andere persoon.

Dat zijn tenminste mijn redenen, en redenen waarom ik mij tot sl heb gericht. Ik kan daar doen en zijn waartoe ik in rl mentaal en fysiek niet in staat ben.

Dionysos Gandt zei

Dank voor je reactie!
Artikel was met name uit fascinatie omtrent de behoefte aan 'strenge meesters'. En daar maakt het denk ik weer niet voor uit of je gehandicapt bent of niet...