woensdag 22 december 2010

Alt's: SL voor gevorderden

Soms heb je zin in een culinair meergangen diner, soms in een frietje met. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.
Zo zou, met de nadruk op zou, iemand die getrouwd is en in het echte leven gekozen heeft voor de rol van brave huisvader, soms best wel weer eens de rol van vrijgezel willen hebben. En in het weekend de spannende jacht openen op vrouwelijk schoon. Maar deze laatste rol zal door zijn partner doorgaans niet erg gewaardeerd worden. En dus wordt je zo in het echte leven als mens vaak min of meer gedwongen keuzes te maken. Die je leven in zekere zin beperken!

Alter ego's
In Second Life is het technisch heel gemakkelijk om complete verschillende rollen en personages naast elkaar te laten bestaan. Je kunt namelijk meerdere avatars, in Second Life alt's* genoemd, aanmaken die allen een compleet verschillend leven leiden.
(*alternate character, of alter-ego)

Een van de belangrijkste redenen in Second Life om een alt aan te maken is dan ook om deze een andere en mogelijk nieuwe rol te willen laten spelen. Zo kan de vrouw die een 'rustig' 2e leven leidt bijvoorbeeld nieuwsgierig worden om de rol van seksslavin te ervaren, maar dit niet vinden passen bij het karakter van haar huidige avatar. En dus speciaal daarvoor een nieuw 'poppetje' aanmaken.
Dit ook al om sociale redenen: Want wat zouden anders bijvoorbeeld haar vrienden wel niet denken wanneer ze die keurige dame ineens betrappen in haar nieuwe rol. En zo is ze met een nieuw geïncarneerde alt meer vrij om deze rol te gaan verkennen.
Evenzo zou de man uit openstaand voorbeeld twee avatars naast elkaar kunnen hebben, één in de rol van brave huisvader (die zie je eerlijk gezegd in Second Life heel weinig - haha) en één van de jagende vrijgezel.

1001 redenen
Maar er zijn meer nog vele andere redenen te bedenken waarom iemand een alt wil aanmaken:
Zo kun je een keer opnieuw het creatieve ontwerpproces van avatar willen doorlopen. Of je bent je vrienden die je tijd claimen even een beetje moe en wilt je weer een keer rustig door Second Life bewegen. (Ik kan me daar van alles bij voorstellen en schreef al eerder over het ontvrienden)
Eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen, of het komt voor. Wat te denken van iemand die een alt aanmaakt om vervolgens deze alt met zichzelf te laten trouwen! Bijvoorbeeld om met rust te worden gelaten door een stalker of juist om iemand jaloers te maken...

Drama's
De aanwezigheid van alts maken Second Life tot een heerlijke(?) soapopera vol van achterdocht en drama.
Zo worden alt's regelmatig ingezet voor een soort van spionage doeleinden:
Stel, je avatar staat op het punt te gaan trouwen, maar je weet niet zeker of je aanstaande echtgenoot(e) je wel helemaal trouw is. Dan kun je deze zelfde aanstaande partner via een andere avatar eens gaan uithoren. Zeg maar een soort van privé detective op pad sturen. Je kunt deze aanstaande echtgenoot zelfs verleiden, zonder dat deze weet dat die feitelijk met dezelfde achterliggende persoon te maken heeft. In het voorbeeld zou de man die gaat trouwen dus zelfs vreemd kunnen gaan met de vrouw waarmee hij gaat trouwen, alleen dan vertegenwoordigt door een andere avatar.
In de met de drama's overladen wereld van Second Life zijn dit soort toestanden aan de orde van de dag.
Simpelweg omdat het mogelijk is, gebeurt het, en zal het blijven gebeuren. Of mensen en avatars er gelukkiger van worden...?

Schizofreen
De aanwezigheid van alt's maken de eigenaar ervan haast als vanzelf ook een beetje schizofreen. Omdat de avatars een eigen identiteit hebben die soms een ander stukje van de persoonlijkheid van de schepper vertegenwoordigen kan deze bij het 'aantrekken' van een alt bijna letterlijk iemand anders worden.

Alt's maken Second Life in elk geval weer extra fascinerend.

1 reacties:

Anoniem zei

Keep posting stuff like this i really like it