maandag 17 mei 2010

Ontvrienden

Bonnie: I have a question
Bonnie: Can I?
Dionysos: Shoot...
Bonnie: if we start to talk, what can I expect from u?
Dionysos: Honestly. I don't know. Every conversation is different.
Bonnie: I have a request
Bonnie: can I?
Bonnie: will u be kind enough to take me to dance?

Ontvrienden: Na swaffelen in 2008 is ontvrienden in 2009 verkozen tot woord van het jaar. En het is zeker ook een heel belangrijk woord in Second Life!

Eerst even een uitstapje naar 'real life':
Stel je stapt in een lift en zegt even beleefd "hallo" tegen de persoon die daar al in staat. Als 'antwoord' vraagt deze persoon direct of je vrienden wilt worden met hem/haar.
Of stel je loopt over straat... Aan de andere kant van de straat loopt iemand je tegemoet en roept spontaan "Hee jij daar... zou je vrienden willen worden met mij?"

In het echte leven zouden dit soort verzoeken behoorlijk absurd zijn. Een beetje gênant zelfs. In Second Life zijn dit soort aanvragen aan de orde van de dag. Twee wederzijdse 'hi's kan al voldoende zijn voor een 'friend request'.
'Vrienden' maken in SL is dus erg makkelijk, vrienden kwijtraken is soms een heel ander verhaal.

Drama
Mijn 1e vriendendrama in SL was met Bonnie, een juriste uit Minneapolis. Ik ontmoette haar bij een ballonvaart in Afrika. Ze droeg een opvallende baljurk en ik maakte daar terloops een complimentje over. Bonnie reageerde bijna euforisch en was duidelijk eager voor een praatje... maar het was al laat en ik wilde offline gaan. Maar wellicht een andere keer!? Ofwel: Bonnie en ik werden 'vrienden'. En dat heb ik geweten :)

Wanneer iemand vriend wordt in SL kan deze standaard zien of je online bent. Ik merkte dan ook al snel dat enkele van mijn nieuwe 'vrienden' zich redelijk agressief meldden zodra ik Second Life binnen kwam. Maar Bonnie spande de kroon: Als een piranha stortte ze zich op mij wanneer ik online kwam. Ik kreeg bijna het idee dat het doel van haar leven was om onze prille vriendschap verder te gaan uitbouwen.

In de SL-software vond ik een optie waarbij je bij een vriend kan aangeven dat je niet wilt dat deze ziet wanneer je online bent. Ik vinkte deze optie bij Bonnie aan in de hoop om weer enige rust in mij 2e leven te hervinden. In mijn newbie-naïviteit dacht ik dat zij dat niet kon zien… Wel dus! Met de juiste software actief kun je zien wanneer iemand de 'vriendenstatus' verlaagt. Bonnie zag het dan ook direct om vervolgens op redelijk dramatische wijze onze vriendschap op te zeggen. Ik zal de details daarvan hier maar even achterwege laten.

Als snel maakte ik de volgende beginnersfout: ik legde haar uit waarom ik het gedaan had en vertelde dat ik het gewoon niet prettig vond geclaimd te worden. Uitleg die voor Bonnie voldoende was voor een hernieuwde vriendschapsaanvraag...

Pillen en praten
"Will u be kind enough to take me to dance?"
Deze vraag kwam later op de avond van onze hernieuwde vriendschap binnen via IM* (*Instant Message = soort direct berichten systeem in SL). De lichte dramatiek waarmee de vraag werd ingeleid doet vermoeden dat Bonnie als tiener bij Night of the Proms is overgeslagen. En nu dit jeugdtrauma probeert te verwerken in haar Second Life.

Later op de avond maak ik een dansje met Bonnie. Een ware waterval aan woorden spoelt over me heen... Wanneer ik  30 seconden stil ben komt direct de vraag of ik haar saai vindt. En wanneer ik aangeef dat het bedtijd is verbaast ze me helemaal met een rekensommetje: Ze had berekend dat ik meer tijd aan andere vrienden besteedde dan aan haar... !?!!??

Bonnie en ik zijn niet lang 'vrienden' meer gebleven. Persoonlijk denk ik dat Bonnie meer gebaat zou zijn met een goede pyscholoog of psychiater dan met SL. Misschien biedt een combinatie van pillen en praten soelaas :-)

De lessen
Ik heb in elk geval geleerd terughoudend te worden met friendrequests. En ook Bonnie lijkt in ieder geval iets te hebben opgestoken: "One thing I learn here at sl is that many people have diferent conceptions of friendship". So true Bonnie!

0 reacties: