dinsdag 4 mei 2010

Girls will be girls...

... and boys will be boys.

In Second Life kun je zijn wie je wilt zijn. En dus is het heel interessant wie bewoners ‘kiezen te zijn’. Wat voor een soort avatar ze maken in een wereld waar geen beperkingen zijn en de maakbaarheid bijna 100% is.

Ik beperk me hier nog even tot de groep ‘mensachtigen’ (SL kent ook veel andersoortige avatars)
Het merendeel van de vrouwen in SL kiest voor een superslank en sexy model. Vaak zelfs op het randje van 'hoerigheid' (sorry voor het woord dames)
Voor de SL-mannen is het meest populaire model een soort bodybuilderstype a la Arnold Schwarzenegger. Soms enigszins realistisch. Vaak ook een karikatuur waarbij de vormen aan een stripfiguur doen denken.


En voor beiden geldt overduidelijk het jeugdideaal. Jong en sexy is in. Oud en versleten uit. Oude mannen en vrouwen, of avatars met een welvaartsbuikje kom je op SL dan ook nauwelijks tegen. En als je er al een tegen komt zit er niet zelden een 'twisted' mind achter.
Zo sprak ik een keer een mank lopende vrouw met krukken. Toen ik vroeg wat de reden was voor deze keuze vertelde ze direct dat ze graag gebruikt, misbruikt en vernederd wilde worden. En dat deze meer kwetsbare avi goed aansloot op deze fantasie. Een opmerking die je op SL bijna letterlijk kan zien als uitnodiging tot: “Wil jij mij wellicht... ?”
Geschokt? Welkom op SL... Het is zeker geen uitzondering. Interessanter: behoeftes in SL representeren behoeftes uit Real Life maar kunnen daar veelal geen uitweg vinden.

Erg origineel en fijnzinnig is het misschien soms allemaal niet. Maar blijkbaar is dit wel de behoefte die er is. En het mooie van Second Life is juist dat mensen mogen zijn wie ze willen zijn.
En met de beschrijving van de ‘standaardmodellen’ in SL zeg ik uiteraard niets over individuen. Veel avatars zijn supercreatieve kunstwerkjes op zich waar je haast met niets dan bewondering naar kunt kijken. En tussen alle standaardmodellen ga je juist deze avatars met eigenheid meer waarderen. En met zoveel bloot en perfectie in SL krijgt voor mij juist ook de ‘wijze oude man’ weer een verrassend soort schoonheid in zich.

Verschillen tussen de sexen
De verschillen tussen man en vrouw in SL zijn dermate groot dat ik me bijna ga afvragen of de emancipatie van de vrouw niet deels mislukt is. Ze heeft in elk geval nog heel wat jaren evolutie te gaan.
De mens lijkt in SL juist weer wat terug te evolueren in de tijd. Vrouwen zijn supervrouwelijk; mannen supermannelijk. Bij een deel van de mannen zie je zelfs duidelijk een hang naar de oertijd. Deze mannen geven er de voorkeur aan als een soort Neanderthaler met ontbloot bovenlijf rond te rennen. Soms zelf met een grote penis in erectie! Op jacht natuurlijk naar vrouwen om… juist ja.
Opvallender nog dan dit gedrag is andersom de wens van zeer veel vrouwen als sexobject te worden gezien. It takes two to tango! Ik denk niet dat de emancipatiebeweging daar vrolijk van wordt. Maar interessant is dat de wens echt uit de vrouwen zelf komt. Sorry Ciska Dresselhuys...Maar ook andere stereotype geslachtspecifieke verschillen zijn goed zichtbaar. De gemiddelde vrouwelijke avi besteed veel meer tijd en zorg aan de creatie en aankleding van de avatar dan de man. Vrouwen winkelen zich helemaal suf in SL. Ik schat dat bijna negentig procent van de kledingwinkels in SL zich op vrouwen richt. Tja… meisjes spelen op jonge leeftijd met poppen en maken Barbie mooi… Jongens houden meer van auto’s en blokken. En daar is eigenlijk ook niets mis mee. Toch!?

0 reacties: