donderdag 6 mei 2010

Hoe 'echt' is Second Life?

Second Life: een virtuele wereld van pixels. Is deze ook 'echt'? Een wat filosofische vraag. Je kunt hierbij verwante vragen stellen: Is verbeelding echt? Zijn gedachten echt?
Ik denk het wel. Niet tastbaar betekent immers niet onecht. En alles begint met een gedachte. Albert Einstein zei het al eens: "Imagination is more important than knowledge"...

Maar terug naar de vraag: Hoe echt is Second Life?
Er zijn in elk geval echte gevoelens, echte verliefdheden, echte mensen (achter PC's), echte vriendschappen, echte relaties...

De mate waarin SL als echt ervaren wordt is persoonsgebonden. Sommigen zien het als een soort spel. Anderen gaan er helemaal in op en zijn zo vaak online dat het lijkt of SL voor hun het 'echte leven' geworden is.

De grenzen aan de echtheid van Second Life worden dus wellicht bepaald door de grenzen van iemands verbeeldingskracht. Zo heb ik heb champagne gedronken in Second Life... en was eerlijk gezegd niet erg onder de indruk... :)
Maar mensen met een heel goed verbeeldingstalent kunnen wellicht toch iets van de champagne proeven. Zelfs als is deze er niet echt is. "Imagination is everything" om Albert Einstein nog een keer te quoten. En: What is reality anyway?

Am I real?

Tip:
Voor mensen die interesse hebben in dit thema kan de film Imaginationland van South Park een aanrader zijn. In de film worden thema’s als 'echtheid' en 'verbeelding' op briljante wijze behandeld. Onze collectieve verbeelding wordt in de film voorgesteld als een land: Imaginationland. Dit is het gebied waar alle met onze gedachten gecreĆ«erde figuren huizen: zoals Sinterklaas, Harry Potter, Luke Skywalker, etc. etc.

De film speelt op geniale wijze met verbeelding, maar is door het wat absurdistische concept ietwat lastig in een paar regels uit te leggen. Onze verbeelding is op hol geslagen (“our imagination is runnig wild') en het Pentagon heeft besloten daarom Imaginationland plat te bombarderen met een kernbom. En de South Park helden Kyle en Cartman moeten dat zien te voorkomen.

Een quote uit de film die voor de liefhebber al de nodige 'food for thought' geeft:

Cartman: You just can't declare that imaginary things aren't real! Who are you to say what's real?! Think about it: is blue real? Is love really real?
Scientist 1: Imaginary things are things made up by people, like Santa and Rudolph.
Tom: Yea, and they detract from real things, like Jesus.
Worker: Maybe Jesus is imaginary too.
Tom: Ooh! You better not say that! You'll go to hell!
Scientist 2: It's possible that hell is also imaginary.
Scientist 3: So then, we're about to nuke hell....That's a good thing right?
(Everyone agrees that it is a good thing)
Scientist 1: What if heaven is imaginary? We'd be nuking heaven.
Scientist 2: Yea but it wouldn't be real.
Scientist 4: So it'd be alright.

0 reacties: