donderdag 27 mei 2010

Rode of blauwe pil?

Ik breng voor mijn gevoel momenteel redelijk veel tijd door in Second Life. Maar wanneer ik mij aan enkele van mijn SL-vrienden spiegel, lijk ik een heel gematigde ‘gebruiker’ te zijn. Een aantal personen in mijn vriendenlijst lijkt haast fulltime online. Zozeer zelfs dat Second Life voor hun overduidelijk First Life is geworden…
Hoewel nieuwsgierig durf ik eigenlijk nauwelijks te vragen waarom ze zoveel online zijn. Voor mijn gevoel schuilt er in die vraag al snel een soort oordeel, namelijk: je echte leven zal wel niet veel zijn! De vraag of dit oordeel ook terecht is, is maar zeer de vraag…The Matrix
Mensen die de film The Matrix hebben gezien herinneren zich wellicht de keuze tussen de rode en de blauwe pil die de hoofdrolspeler Neo moet maken.
Kiezen voor de rode pil betekent dat Neo de echte waarheid omtrent zijn leven gaat leren kennen. Blauw betekent doorleven in onwetendheid.... en terug gaan naar het leven wat Neo leidt zonder deze 'waarheid’ te kennen.
Neo, de held uit The Matrix, kiest uiteraard voor de rode pil. Voor de ‘waarheid’.

Met een beetje fantasie kun je een analogie maken met de keuze tussen Second Life en Real Life:  SL als de ‘nepwereld’ ofwel de blauwe pil; RL de echte wereld van de rode pil.

“The truth will set you free?”
Wij mensen hechten intu├»tief meer aan de 'waarheid' en kennen deze intrinsiek een hogere waarde toe vergeleken met de 'onwaarheid'. De echte liefhebbers van The Matrix, die de wat diepere lagen van de film kennen, weten dat de film op intelligente wijze speelt met de vraag of de rode pil wel de beste keuze is… Wanneer je in de schijnwereld van The Matrix gelukkiger bent dan in de soms harde wereld er buiten... Waarom dan niet kiezen voor die nepwereld!? "Why oh why didn't I take the BLUE pill?" is dan ook een beroemde Matrix quote van een spijtoptant van de rode pil.

Filosofen valkuil
Om nog even verder te filosoferen: Wie zegt dat het echte leven dat wij als realiteit zien ook de realiteit is? En niet net zoals de in The Matrix een illusie… “the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth”

En voor degenen die echt ‘deep in the rabbithole’ durven gaan:
In het filosofen commentaar op de film the Matrix wordt terecht de vraag gesteld of Neo zeker kan zijn of de wereld die hij krijgt te zien na het nemen de rode pil nu ook echt de echte wereld is. En niet weer een andere illusie, een andere ‘matrix’. De filosofen concluderen terecht dat hij dat niet met 100% zekerheid kan weten: "It might be illusions all the way down".

Misschien onderwerpen om maar beter niet teveel over na te denken. “Ignorance can be bliss”.
Maar om terug te keren naar de SL-RL analogie: waarom zou je dus niet je Second Life tot First Life promoveren wanneer de fantasie wereld van SL een prettiger leven bied dan het 'echte leven'?  Dus liefhebbers van de blauwe pil: Slikken maar zou ik zeggen.

1 reacties:

Anoniem zei

Het is uiteraard niet gelijk aan The Matrix, omdat je SL vanuit FL benadert. Om toegang tot SL te behouden, zul je in FL moeten voldoen aan een set voorwaarden (voedsel, voldoende slaap, gezondheid, stroom, werkende pc, enz.).
Het is wel zo dat je je SOCIALE leven en VRIJE TIJD vrijwel volledig kan verplaatsen naar SL.
Hoe dan ook, een virtuele wereld blijft een interessant, wonderlijk maar ook riskant fenomeen.
Crotcheteer